KEPEK HAKKINDA YANLIŞ BİLİNEN 9 ŞEY
Saçlarınızda kepek oluşması inanılmaz derecede yaygın bir sorundur, ancak birçok insan saçlarında veya kafa derisinde kepeğe neyin neden olduğunu veya bununla başa çıkmanın en iyi yolunun ne olduğunu bilmezler.
Çoğu büyüklerimiz kepeklenen saçların atalardan irsi olarak geçtiğini düşünürler.
Bu yüzden kepeğe neyin neden olduğunu, kaşıntının nedenini, kudurmuşçasına saçlarınızdan fışkıran kepeklerin nedenleri ile ilgili teorileri yıkmak gerekir.
Kepek neden olur?
Kepek, kafa derisinin kaşınmaya ve pul pul dökülmeye başladığı, saçınızda beyaz pullar ve iltihaplı bir kafa derisi oluştuğu bir durumdur. Hafif kepek, kuru cilt ve saç ürünlerine kötü reaksiyonlar da dahil olmak üzere birçok şeyden kaynaklanabilir.
Ancak daha şiddetli olanları, kepeğiniz aslında seboreik dermatitten kaynaklanabilir, Mayo Clinic, kısmen maya ve hormon değişiklikleri tarafından yönlendirilebilecek kronik bir enflamatuar cilt durumu olduğunu açıklamaktadır.
Bazı insanlar, kafa derisinde doğal olarak bulunan malassezia furfur adı verilen mayaya duyarlıdır. Çoğu insan için, bu mantar türü kafa derinizin ve cilt floranızın zararsız bir parçasıdır ve cildinizdeki yağla beslenir. Ancak aşırı ilerlerse bazı uzmanlar bunun daha sonra pul pul dökülen cilt hücrelerinin birikmesine yol açan enflamatuar bir cevaba neden olabileceğini düşünüyor.
Dökülmeler genetik bir yatkınlık, ailelerden aktarma eğilimi olan irsi dermatit egzama veya sedef hastalığı gibi durumlarda da kepek görülebilir.
Kepeklerinizi tedavi etmenin en iyi yolu; nedeni ne olursa olsun, önce gerçekten neyle uğraştığınızı bilmektir.
İddia#1: “Kepek sadece kuru kafa derisine sahip olanlarda olur. Cildiniz kuru ise veya cildinizin kurumasına neden olan dermatit reaksiyonu ile uğraşıyorsanız, kesinlikle dökülmeye, kaşıntıya ve hatta cilt soyulmasına neden olabilir.”
Ancak yağlı bir kafa derinizin olması da önemli bir etken olabilir. Bunun nedeni, Malassezia mayasının Seboreik dermatit ile bağlantılı olanların cildindeki ve kafa derinizdeki yağla (sebum) beslenmesidir. Maya miktarı arttığında, daha yağlı bir kafa deriniz oluşursa kepeklenmeyi daha olası hale getirir.
Kepek’inizi uygun şekilde tedavi etmek için, kafa derinizin yağlanma eğiliminde olup olmadığını (veya üzerinde çok fazla ürün birikmesi) veya deri kuruluğu olup olmadığını bilmek önemlidir.
İddia#2: “Saçınızla ilgili bir yağ tedavisi uyguluyorsanız, bu kepeği azaltmak için iyi olacaktır. İnternette bununla ilgili çözümler ararken doğal bir çözüm olarak sıcak Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağını direkt kafa derinize uygulamanız gerekir” diye bir yazı görmüştük. İşe yarar mı bilmiyorum ancak nemlendirmeye yardımcı olabilir belkide daha fazla yağ uygulamak saçınızı daha yağlı kepeklerle adeta çamur gibi bir kafaya sahip olmanıza neden olacak. Ayrıca kafanıza sürmeniz tahrişe neden olabilir.
İddia#3: “Şampuanlamadan önce kepekler mutlaka temizlenmeli bunun için de fare kuyruğu tarağı kullanmalısınız.” Ama bu doğru strateji değil. Eğer kepekler yerinden çıkması zor ve kafaya çok yapışıksa kafa derisinde sedef hastalığı gibi farklı ve ciddi bir hastalığa yakalanmanıza neden olabilir. Pullanma sert veya temizlenmesi acı verici olabilir. Kanamaya ve hatta enfeksiyona neden olabilir.
İddia#4: “ Kepek varsa saçınızı daha az yıkamalısınız.” Kepek hastalığınızın kuru bir saç derisinden kaynaklandığını varsayarsanız, bu kadar sık yıkamayı kesmek cazip olabilir. Ancak neden kuruluk veya yağlılık olsun, pulları ve kafa derinizdeki herhangi bir döküntü birikimini durulamak için saçınızı oldukça düzenli olarak yıkamalısınız.
Aslında, çoğu kepeği tedavi etmenin en etkili yolu, reçetesiz satılan bir şampuan kullanmaktır, Amerikan Dermatoloji Akademisi (AAD) “ Saçınızı günlük olarak şampuanlamalı ve haftada iki kez kepek önleyici şampuanla değiştirmelisiniz. Doğal saçlarınız varsa, kepek önleyici şampuanı haftada sadece bir kez kullanmanız gerekir.” Açıklamada bulunmuştur. (TAVSİYE ÜRÜN & GÜVENLİ SİTE)
İddia#5: “Saçlarınızdaki kepekleri pul pul dökmenize gerek yok” Saçınızdaki kepeklenmenin çoğaldığını ve saçlarınızda birikmenin artması üzerinde etkisi olduğunu düşünüyorsanız, ara sıra peeling yapmanız durumu kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Ayrıca sizi daha iyi hissettirecektir.
Ancak bu peeling ovma işlemine dikkat etmeli, çok sert şeylerden kaçınmalı. Bunun yerine salistik asit içeren bir ürün tercih edin.(TAVSİYE ÜRÜN & GÜVENLİ SİTE)
İddia#6: “Kepek varsa şekillendirme ürünlerini kullanamazsınız” Eğer bir kepek problemi ile uğraşıyorsanız, şekillendirici ürünlerini kullanmaktan çekinebilirsiniz. Genel olarak, sakınca olup olmadığını anlamak için denemek ve araştırmak lazım. Bence en iyisi kullanılacak miktarı azaltarak deneyimlemek olacaktır.
İddia#7: “Kepek saç büyümesini etkilemez” Bu konuda çok fazla tartışma olduğu görülmektedir. Ancak sahip olduğumuz şey, özellikle de zaten bir miktar saç dökülmesi veya incelmesi ile sıkıntılı olan kişilerde kepek doğrudan saç dökülmesine neden olmasa da, saç dökülmesi ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bazı uzmanlar kepeğin normal saç dökülme döngüsüne etki edebileceğini düşünmektedir. Ve kafa derinizi sürekli kaşındırmanın zaten kırılgan olan saçlarınızı bozabileceği ve saç dökülmesine yol açabileceği düşüncesindedirler.
İddia#8: “Yaz aylarında kepek dahada artıyor” Gerçekte, kepek mevsimsel değildir. Bazı insanlar kışın havanın daha az nemli olduğu ve terli ama kuru bir kafa derisinin kepeklenmeye neden olduğu söylerler. Ve çoğu insan soğuk sıcaklıklar nedeniyle şampuanlamayı keser, bu da kafa derisinde ürün ve pul birikmesini daha da artırır. Diğer insanlar, yaz aylarında sıcak ve nemli havaların kepeklerini daha da kötüleştirdiğini, çünkü kafa derilerinin terle daha yağlandığını söylerler. Ve evet, bazıları da yıl boyunca kepek ile uğraşırlar.
İddia#9: “Kafadaki bütün pullanmalar kepek belirtisidir” Bahsettiğimiz gibi, kepek benzeri dökülmeye neden olabilecek birçok durum vardır. Kafa derinizde veya saçınızda pullanma olduğunu fark ediyorsanız, bunun nedeni aşağıdakilerden biri olabilir:
Seboreik dermatit, kafa derisinin kepeğe ve dökülmesine neden olabilecek başka bir durumdur. Genellikle beyaz veya sarı pul veya kabuğa sahip olabilen kırmızı, şişmiş, yağlı döküntü olarak görülür. Ayrıca, Doktorlar belirttiği gibi, seboreik dermatit sadece kafa derisi ile sınırlı değildir; kaşlarınızda, sakallarınızda, kulaklarınızda, göğsünüzde ve diğer cilt kıvrımlarınızda lapa lapa yamalar halinde oluşabilir.
Kontakt dermatit, cildinizi tahriş eden veya alerjiniz olan bir şeye verilen bir reaksiyondur. Her iki durumda da tipik olarak kaşıntı, yanma ve şişme gibi kırmızı bir döküntüye neden olur. Ayrıca cildin kaşıntılı ve kuru olmasına neden olabilir, bu da muhtemelen soyulmaya veya dökülmeye neden olabilir. Kafa derinizde kontakt dermatit yaşıyorsanız, bunun nedeni bir şampuan, saç kremi veya şekillendirme ürününe verilen reaksiyon olabilir.
Kafa derisinde sedef hastalığı başka bir kepek benzeri sorundur, ancak biraz farklı görünüyor. Sedef hastalığı, aynı zamanda kaşıntı ve pul pul olabilen kalın, pullu, gümüşi cilt lekeleri ile sonuçlanan otoimmün bir durumdur. Amerikan Dermatoloji Akademisi (AAD), kafa derinizde olduğunda, kuruluk, kaşıntı, kanama, yanma ve ağrıya neden olabileceğini söylüyor.
Egzama, birkaç farklı durumu tanımlayan genel bir terimdir. Egzamanın en yaygın şekli olan atopik dermatit, pul dökülebilen kuru, kırmızı, kaşıntılı cilt lekelerine neden olur. Atopik dermatit en sık elleriniz, ayak bilekleriniz, ayaklarınız, dizleriniz ve dirsekleriniz gibi yerlerde görülür. Ancak kesinlikle kafa derisini de etkileyebilir.
Temel olarak, kepek gibi görünen şey birçok farklı şey olabilir. Sizinkinin ne olduğundan emin değilseniz veya kendi başınıza tedavi etmekte sorun yaşıyorsanız, kurul sertifikalı bir dermatolog tarafından doğru bir şekilde teşhis edilmesi önemlidir.
Peki kepek tedavisinin en iyi yolu nedir?
Kafa derinizdeki kepeğe neyin neden olduğuna bağlı olarak, tedavi basit veya daha karmaşık olabilir.
Kepeği veya hafif seboreik dermatitiniz varsa, reçetesiz satılan kepek önleyici şampuanla başlamalısınız. Bunlar, kepek oluşturan mayanın yönetilmesine yardımcı olabilecek ketokonazol, selenyum sülfür veya pirition çinko gibi antifungal bileşenler içerir. TAVSİYE ÜRÜN & GÜVENLİ SİTE
Pullarınıza kuru bir kafa derisi neden oluyorsa, kafa derinizdeki kaşınmayı azaltmayı ve nemlendirmeyi en önemli öncelik haline getirmek isteyeceksiniz. Bu, nazik, koku ve sülfat içermeyen bir şampuana geçmek ve muhtemelen ara sıra derinlemesine nemlendirici bir saç kremi veya saç maskesi kullanmak anlamına gelebilir.
Pullanmanız bir kontakt dermatit reaksiyonundan kaynaklanıyorsa, kafa derinizi iyileşirken ağırlaştırmadan nemlendirecek nazik şampuanlar ve saç kremleri kullandığınızdan emin olun. (Kuru bir kafa derisi için yukarıdaki önerilere göz atın.) Kafa deriniz gerçekten hassas hissediyorsa, şu an için şampuanlama sıklığınızı da azaltmanız gerekebilir.
Kepek daha şiddetli, yoğun kaşıntılıysa veya kaşırken çizdiğinizde sızma veya kanamaya neden oluyorsa, bunlar egzama, sedef hastalığı veya ciddi bir seboreik dermatit vakası gibi daha ciddi bir durumdan kaynaklanabileceğinin işaretleridir. Durumun böyle olduğunu düşünüyorsanız veya reçetesiz satılan ürünleri başarısız bir şekilde denediyseniz, doğru bir teşhis almak için kurul sertifikalı bir dermatologla konuşmak önemlidir. Katran bazlı şampuan, salisilik asit içeren ürünler, ışık terapisi veya reçeteli ilaçlar gibi tedavilerin kullanılmasını önerebilirler.
Sonuçta, kepeğin birçok olası nedeni olan çok yaygın bir sorun olduğunu unutmayın. Kepeğe neyin neden olduğunu bulmak için araştırmanızı yaptıktan sonra, bu pulları daha etkili bir şekilde sonuç alabilirsiniz. Bu yüzden bir dermatoloğun fikrini almaktan çekinmeyin.
Yorumlar
Yorum Yaz